top of page
  • Батярська тематика від ТМ "Гвер"

    Дизайн футболки присвячено зародженню спорту в Галичині. Найбільш значущим ініціатором цих процесів був Іван Боберський. В дизайні, в жартівливій формі, поєднано спортивну та батярську тематики. "Нема бальОна-буцай фраЄра" з галицької батярської говірки Гвари можна перекласти "Нема м'яча - копай мудака (фраєр на Гварі це "мудак") "

    Фізична культура в Західній Україні, яку було поділено між декількома державами: Австро-Угорська імперія, Польща, Румунія, порівняно із землями Східної України розвивалась активно, адже тут склалися більш сприятливі умови для розвитку спортивно-гімнастичного руху, у зв'язку з тим, що в підросійській Східній Україні була більш сильна централізована російська влада.

    Кінець ХІХ-початок ХХ століття в Західній Україні ознаменувався піднесенням національно-культурного життя серед українців.

    Однією із особливостей цього процесу було те, що важливою складовою культурного, національного й політичного життя став спортивно-гімнастичний рух.

    Він структурно включав сокільські, січові (пізніше лугові), пластові організації та спортивні товариства. Розвиваючись самостійно, але об'єднуючись довкола української державницької ідеї, ці товариства складали з одного боку потужний спортивно-гімнастичний рух, а з іншого – були стрижнем національно-виховного процесу.

    Характерною рисою спортивно-гімнастичних товариств Західної України була їх заполітизація та чітка націоналістична позиція. Тут спортивні організації утворювалися за національною ознакою: польські, угорські, румунські, українські. Так, наприклад, у Львові існував одночасно польський та український “Сокіл”. То був час, коли спорт був осередком національної ідентифікації, а не розсадником ватноголових усіків і ломаченків.

    Футболка Галицьке товариство спортове

    800,00₴Ціна
    Колір: Чорний
    • 95% Бавовна
      5% Еластан
      Спосіб нанесення принта: витравка.
      Принти є довговічними, зносостійкими та не втрачають яскравості тривалий час. 
      Унісекс.

    Рекомендовані позиції

    bottom of page